Hva er et forbrukslån uten sikkerhet?

Det er mange långivere på dagens marked og de har utarbeidet mange ulike produkter, som de tilbyr privatpersoner med behov for ekstra kapital. Det mest kjente er boliglån, som du ofte har i det som kalles din primærbank eller hovedbank. De store bankene som tilbyr boliglån, tilbyr også ofte slike ting som forbrukslån og kredittkort. I tillegg finnes det mange låneinstitusjoner, som har spesialisert seg på tjenester som kredittkort og forbrukslån.

Boliglånet kontra forbrukslån

Boliglånet er, som kjent for de fleste, et lån med lav rente som strekker seg over mange år. Her er det ikke uvanlig med en nedbetalingsperiode på rundt tretti år. De gode betingelsene på dette lånet, skylles at banken har sikkerhet for hele beløpet. Sikkerhet betyr at banken tar pant i eiendommen din. Misligholder du lånet, vil banken kunne selge boligen din for å få pengene tilbake.

Et forbrukslån uten sikkerhet, betyr ganske enkelt at långiver låner deg et beløp uten at de har noen sikkerhet i fast eiendom, bil eller andre verdigjenstander. Størrelsen på forbrukslånet ligger ofte mellom 20.000 og 500.000 kroner. Det finnes også såkalte smålån, som kan dreie seg om beløp helt ned i tusen kroner. Se her for en oversikt over norske tilbydere av slike lån.

Kostnader

kredittkort-18-280x175Det foretas alltid en kredittvurdering av deg, noe som betyr långiver kontroller inntekt, utgifter, gjeld og inkassosaker. Dette er en av de grepene långiver tar for å øke sannsynligheten for at de vil få tilbake pengene sine. For å betale for risikoen banken tar vil renten på forbrukslån uten sikkerhet, I tillegg være ganske høy, gjennomsnittet er rundt 15%, men spennvidden her er stor. Alt avhenger av hvor kredittverdig du er, størrelsen på lånebeløpet og avdragstiden.

Bruk av forbrukslån

shoppingEt annet aspekt, som for noen er noe av det viktigste med forbrukslån uten sikkerhet, er at ingen stiller spørsmål om hva du skal bruke pengene til. Hverken under søknadsprosessen eller senere, vil långiver spørre deg om hva du skal bruke pengene til. Du står dermed fritt til å ta opp et forbrukslån for å finansiere shoppingferie eller foreta enn nødvendig oppussing av boligen din.

Selv om banken ikke har noen sikkerhet for lånet sitt, betyr ikke det at lånet ikke skal betales tilbake. Undertegnelse av lånedokumentene er juridisk forpliktende. Dersom du ikke betaler i henhold til det som er avtalt, vil låneinstitusjonen sende purring, inkasso og til slutt gå rettens vei for å få tilbake pengene sine.