Introduksjon til fondssparing

Svært mange nordmenn har sparepenger på konto, og generelt så er vi et spareglad folkeslag. Men mens sparekonto i banken er en løsning der pengene etter hvert vokser takket være bankens renter, så finnes det også andre – og ofte mer gunstige løsninger – til å spare penger. For eksempel kan man spare penger i fond, der man har sjansen til å få langt større avkastning på sparepengene enn hva man får gjennom en vanlig spareavtale i banken. Synes du dette høres spennende ut? Da bør du lese videre i får introduksjon til fondssparing.

Hva er fondssparing?


Å spare i et fond betyr rett og slett av man overlater pengene sine til en gjeng med erfarne investorer som på best mulig måte skal forvalte og investere sparepengene dine for at du og dine «medsparere» skal få høyest mulig avkastning. Den vanligste formen for fondssparing i Norge er aksjefond, og det er dette vi skal fokusere på i denne introduksjonen til fondssparing. Et aksjefond kan på mange måter sammenlignes med å investere i aksjer, men ved å sette pengene dine i et aksjefond har du langt mindre risiko samtidig som det er eksperter som sørger for å investere pengene dine.

Alt du som sparer gjør i et aksjefond er altså å spytte inn penger. Det er strenge regler rundt aksjefond, slik at det ikke er noen måter man kan bli «lurt» på. Uansett vil det alltid være en risiko ved fondssparing, ved at markedet forandrer seg og uventede ting skal skje. For den med sart hjerte er det altså sparing i banken som gjelder, men da kan man samtidig gå glipp av en avkastning på mange prosent. Beste aksjefond i fjor hadde en avkastning på over 25 prosent – altså mer enn 20 ganger så mye som man får med bankens beste sparevilkår på BSU-konto.

Slik kommer du i gang med fondssparing

Det er ingen komplisert sak å investere sparepengene i et aksjefond. Et kjapt Google-søk etter norske aksjefond viser oss at det finnes svært mange fond, med varierte betingelser og risiko. Enkelte aksjefond er trygge i den grad at det bare gjøres investeringer med lav risiko. Disse fondene vil som regel ikke gi deg like bra avkastning, men du kan sove godt om natta. Andre aksjefond igjen er noe mer hissige og satser på å gi deg valuta for pengene – bokstavelig talt.

Infinity time. Digital generated

Det varierer hvor mye man er nødt til å sette inn i et aksjefond. Minstegrensen kan være fra noen hundrelapper til flere titalls tusener. Her gjelder det å finne et aksjefond som er tilpasset din økonomiske kraft. En annen ting som er viktig å tenke på når man skal begi seg ut på fondssparing, er at dette er et langtidsprosjekt. Det nytter ikke å tro at man skal trekke seg ut etter 1-2 år – som regel må man delta i fondet i minst fem år for at avkastningen skal være stor nok. Eller kanskje enda lengre!

Hvor mye du tjener i et aksjefond vil derfor være svært variabelt. På nettsidene til de ulike investorene/aksjefondene kan du som regel se deres tidligere resultater for tidligere år, og derfor få et visst bilde av hva du kan forvente deg også i fremtiden.

http://www.dinside.no/tag/fondssparing/