Hva er et smålån?

Et smålån er, som navnet legger opp til, et lite lån. Noen kaller det også mikrolån. Det fungerer etter de samme prinsippene som med forbrukslån, da du låner penger uten at den du låner hos har noen sikkerhet i for eksempel, fast eiendom. Aktørene på markedet forholder seg til selve beløpet du kan låne på ulik måte. Hos noen kan du låne mellom fra ett tusen opp til fem eller seks tusen kroner, mens andre har smålån helt opp til 400.000.

Den største forskjellen mellom et smålån og et forbrukslån er som oftest summen du låner. Mange av aktørene på markedet tilbyr deg også smålån uten en bakenforliggende kredittsjekk, samt at du kan ha pengene på konto etter få minutter. Men ikke glem at selv om det kan være små beløp det er snakk om, skal også disse beløpene betales tilbake. Dette gjelder også renter og eventuelle gebyrer. Rentene på disse små lånebeløpene kan komme opp i over 30%.

Krav til deg som låntaker

Det er ofte de samme kravene som gjør igjen hos de ulike bankene enten du søker om smålån eller forbrukslån. For å høyne sannsynligheten for at du betaler tilbake, må du ikke ha betalingsanmerkninger og du skal ha fylt tjue år. Noen krever også at du har fylt 21, dersom du søker om smålån. Videre krever finansinstitusjonene at du har en årsinntekt på 200.000 kroner og at du har bodd i Norge i minst tre år.

Renter på smålån og nedbetalingstid

UmschuldungSmålån hører innunder gruppen av lån uten sikkerhet. Dette betyr at du ikke må stille sikkerhet i form av pant i eiendom eller lignende, for å kunne låne pengene. Dette betyr igjen at banken anser slike lån som en risiko, noe du betaler for med høy rente. På smålån, som ofte skal betales ned i løpet av svært kort tid, er det ikke uvanlig at renten kommer opp rundt 30% eller mer.

Når du søker om smålån, vil ofte banken foreta en vurdering av din kredittverdighet. Vi skriver ofte, fordi det finnes også banker som tilbyr deg å få lånt småbeløp på noen få tusenlapper, uten at de foretar noen kredittvurdering av deg. Vel, der det blir foretatt en kredittvurdering vil den ofte være med på å bestemme hva du skal betale i rente.  Et smålån skal betales ned i løpet av en måned eller ett år, men der det såkalte smålånet er på store beløp som 400.000, er også nedbetalingstiden lenger.

Hvem tilbyr smålån?

Det finnes mange tilbydere av smålån og forbrukslån. Mange av aktørene er spesialister på å være en såkalt bank nummer to. Det vil si at de ikke tilbyr boliglån, men kun ulike typer av forbrukslån og refinansiering uten sikkerhet, samt kredittkort. Bank Norwegian tilbyr sine kunder smålån, der pengene kommer inn på konto samme dag. Det laveste beløpet du kan låne her er 5000 kroner. Hos Ekspresskreditt kan du låne enda lavere beløp. Såfremt du har fylt 21 år, kan du her få en tusenlapp overført til kontoen din. Nedbetalingstiden ligger på rundt en måned. Svea direkte er rausere med nedbetalingstiden. Her kan du nemlig låne mellom 5000 og 50.000 kroner og bruke fra to til fem år på nedbetalingen. Folkia er det siste eksempelet vårt. Her kan nye kunder ta opp et smålån på alt fra 1000 til 20.000 kroner. Kravet er at du må være 20 år og nedbetalingen løper fra en til to måneder.

Hvordan er søknadsprosessen?

singing contractHar du behov for smålån er det første du gjør å ta deg en søkerunde på nettet. I dagens teknologiske samfunn, er det der du finner både tilbyderne av lån og søknadskjemaer. Det er viktig at du tar en god titt på ting som renter, gebyrer og nedbetalingstid. Selv om beløpet er lite, skal det betales tilbake og det er lurt å regne på hva dette faktisk vil koste deg. De aller fleste aktørene har egne kalkulatorer på siden sin, der du kan sjekke hva de ulike lånesummene vil beløpe seg til per måned.

Sørg for å motta flere tilbud, slik at du har et sammenligningsgrunnlag. I alle fall om beløpet du skal låne, skal nedbetales over en mer enn en måned. Flere steder kan du motta pengene, få minutter etter at du har sendt inn en elektronisk søknad og fått den godkjent. Signeringen av lånet foregår i de aller fleste tilfeller via såkalt BankID.

Hva som skjer om lånet ikke tilbakebetales

Selv om et smålån er, som vi allerede har nevnt flere ganger, et lån uten sikkerhet, betyr ikke dette at institusjonen du har lånt penger fra ikke har mulighet til å drive pengene inn. Dersom du lar være å betale, uten å ta kontakt for å få laget en ny nedbetalingsplan, vil du først og fremst motta en purring. Overseer du denne kommer det inkasso i posten. Velger du å overse denne også, har långiver mulighet til å sende rettslig inkasso og du får betalingsanmerkning. Til tross for at långiver altså ikke har sikkerhet for lånet, vil han kunne kreve at verdigjenstander selges for å dekke inn utestående beløp. Derfor er det alltid lurt å bruke smålån med fornuft og sørge for at man aldri låner mer penger enn at man klarer å betale det tilbake.