Får man skattefradrag på kredittkortbruk?

Skattenivået i Norge er høyere enn i de fleste andre land, men heldigvis har man gode ordninger der man kan skrive av utgifter på skatten for å redusere den totale skattebetalingen. Her finnes det svært mye den gjennomsnittlige nordmann kan skrive av, deriblant renter på ulike lån. Men kan man få skattefradrag på kredittkortbruk – eller er disse fradragene forbeholdt boliglån og andre typer lån?

Skattefradrag på renter

Svaret på det innledende spørsmålet, om man får skattefradrag på kredittkortbruk, er kort oppsummert nei. Du kan bruke kortet ditt så mye du vil, men du får ikke noen fradrag på det du bruker. Derimot får du fradrag på det du betaler i renter, men det forutsetter at du faktisk har betalt renter, og ikke bare at du er skyldig renter på grunn av sen innbetaling. De fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse på inntil 50 dager, slik at det for mange ikke vil bli aktuelt å betale renter uansett.

Og da blir det heller ingen fradrag på kredittkortbruken, ettersom man ikke har betalt renter. Og det er kanskje like greit, for selv om mange er glade for fradrag på skatten, så sparer du langt mer penger på å betale renter enn hva du gjør på å få fradrag hvis du gjør det. Men hvis du først har betalt renter på det du har brukt på kredittkortet, så har du altså krav på 27 prosent fradrag på skatten.

Husk å føre opp skattefradrag på kredittkort

Facebook_Steuernews_Icons_NEU_41-13-05

Hvis du da har betalt flere hundrelapper – eller tusenlapper – i renter på kredittkortet, så kan dette utgjøres såpass store forskjeller at det er verdt å føre opp på selvangivelsen. I mange tilfeller vil ikke denne summen dukke opp automatisk, og derfor er det viktig at du tenker over det når selvangivelsen skal sendes inn i april det påfølgende året. Skattefradraget gjelder altså på renter du har betalt i kalenderåret året før, og innbetalingen må ha skjedd før nyttår.

Andre relevante renteutgifter som gir fradrag, er alle typer lån. Dette gjelder både boliglån, studielån, billån og mer til. Her kan man også føre opp eventuelle gebyrer, inkludert også etableringsgebyret. Skulle det være noe lignende på kredittkortet ditt, for eksempel et saftig årsgebyr eller andre bruksgebyrer, så kan du også føre opp disse på selvangivelsen for å få skattefradrag. I de fleste tilfeller vil det dog være snakk om såpass små summer at de fleste ikke vil ta seg bryet med å føre det opp.